Скопје, 25/10/2017
КОНФЕРЕНЦИJА

Скопје, 25/10/2017
КОНФЕРЕНЦИJА

На 25. октомври 2017, со почеток во 10 часот, во хотел Порта – Скопје, се одржа конференција „Фемициди – убиства на жени заради тоа што се жени“ во организација на Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство, во соработка со ОН.

Главна говорничка на конференцијата беше г-ѓа Шалва Веил, професорка на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим и позната истражувачка и гласноговорничка на темите насилство врз жени и убиство на жени – фемициди. Таа се залага фемицидите да бидат третирани како социолошки факт на кој е потребно да се посвети должно внимание и да се надминат предизвиците во нивното истражување.


Покрај професорката Веил, говорнички на конференцијата беа Луиза Винтон, постојана координаторка на ОН и постојана претставничка на УНДП; Вирве Вимпари од Делегацијата на ЕУ; Светлана Цветковска од Министерство за труд и социјална политика; Елена Димушевска, извршна директорка на Националната мрежа; Силва Пешиќ, Советник за човекови права во Канцеларијата на постојаниот координатор на Обединети нации; и Билјана Чавковска, членка на Мрежата за фемициди во Европа.

На 25. октомври 2017, со почеток во 10 часот, во хотел Порта – Скопје, се одржа конференција „Фемициди – убиства на жени заради тоа што се жени“ во организација на Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство, во соработка со ОН.

Главна говорничка на конференцијата беше г-ѓа Шалва Веил, професорка на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим и позната истражувачка и гласноговорничка на темите насилство врз жени и убиство на жени – фемициди. Таа се залага фемицидите да бидат третирани како социолошки факт на кој е потребно да се посвети должно внимание и да се надминат предизвиците во нивното истражување.
Покрај професорката Веил, говорнички на конференцијата беа Луиза Винтон, постојана координаторка на ОН и постојана претставничка на УНДП; Вирве Вимпари од Делегацијата на ЕУ; Светлана Цветковска од Министерство за труд и социјална политика; Елена Димушевска, извршна директорка на Националната мрежа; Силва Пешиќ, Советник за човекови права во Канцеларијата на постојаниот координатор на Обединети нации; и Билјана Чавковска, членка на Мрежата за фемициди во Европа.

SHARE:
Prev            Prev
NSRP UBL AC Drutvo SOS telefon CZR Sigurna enska kuca WAVE
Pecevo Vizija Nacionalna mrea LGTBI Helsinki Ezerka
Savet Evrope
 
NSRP UBL AC Drutvo SOS telefon CZR Sigurna enska kuca WAVE Pecevo Vizija Nacionalna mrea LGTBI Helsinki Ezerka Savet Evrope
 
Кампањата ja поддржува:
EU
Содржината на летокот е исклучиво одговорност на авторките и на ниеден начин не ги одразува ставовите на Европска Унија.
Кампањата ja поддржува:
EU
Содржината на летокот е исклучиво одговорност на авторките и на ниеден начин не ги одразува ставовите на Европска Унија.
Close
Close