Скопје, 14/02/2016
ЕДНА МИЛИJАРДА СЕ КРЕВА

Скопје, 14/02/2016
ЕДНА МИЛИJАРДА СЕ КРЕВА

Во организација на Националниот совет за родова рамноправност, а со поддршка од UNDP, UN Women и UNFPA, на 14.02.2016 во паркот Жена во Скопје се одбележа меѓународниот настан - дел од глобалното движење V-Day – Една милијарда се крева против насилство врз жените.

Насилството врз жените е глобална епидемија со една од три жени доживувајќи некој вид родово засновано насилство во текот на животот. Тоа се една милијарда жени и девојки.


Симболично, со танц, на овој ден жените се охрабруваат, активираат, мобилизираат и здружуваат за да го кренат својот глас против насилството врз жените. Движењето „Една милијарда се крева“ започна во 2012 година, по објавувањето на поразувачката статистика на Обединетите нации дека една од три жени во текот на животот ќе биде жртва на некој вид насилство.

Во организација на Националниот совет за родова рамноправност, а со поддршка од UNDP, UN Women и UNFPA, на 14.02.2016 во паркот Жена во Скопје се одбележа меѓународниот настан - дел од глобалното движење V-Day – Една милијарда се крева против насилство врз жените.

Насилството врз жените е глобална епидемија со една од три жени доживувајќи некој вид родово засновано насилство во текот на животот. Тоа се една милијарда жени и девојки.
Симболично, со танц, на овој ден жените се охрабруваат, активираат, мобилизираат и здружуваат за да го кренат својот глас против насилството врз жените. Движењето „Една милијарда се крева“ започна во 2012 година, по објавувањето на поразувачката статистика на Обединетите нации дека една од три жени во текот на животот ќе биде жртва на некој вид насилство.

SHARE:
Prev            Prev
NSRP UBL AC Drutvo SOS telefon CZR Sigurna enska kuca WAVE
Pecevo Vizija Nacionalna mrea LGTBI Helsinki Ezerka
Savet Evrope
 
NSRP UBL AC Drutvo SOS telefon CZR Sigurna enska kuca WAVE Pecevo Vizija Nacionalna mrea LGTBI Helsinki Ezerka Savet Evrope
 
Кампањата ja поддржува:
EU
Содржината на летокот е исклучиво одговорност на авторките и на ниеден начин не ги одразува ставовите на Европска Унија.
Кампањата ja поддржува:
EU
Содржината на летокот е исклучиво одговорност на авторките и на ниеден начин не ги одразува ставовите на Европска Унија.
Close
Close