Скопје, 25/12/2014
ПРОТЕСТ

Скопје, 25/12/2014
ПРОТЕСТ

Членките на Националната мрежа против насилство врз жените и семејното насилство протестираа пред Министерството за труд и социјална работа во Скопје. Причина за протестот е недоволната ангажираност на институциите во решавањето на проблемот на домашното насилство во Македонија.

Претставнички/ците на мрежата во која членуваат 27 граѓански организации истакнаа дека не добиле одговор од институциите за активностите кои се превземаат за заштита на жртвите од семејно насилство, додека за помалку од еден месец биле регистрирани уште четири жртви од насилно однесување.


Со транспаренти во рацете „Дали двојното убиство во Аеродром можеше да се спречи?“, „Колку жени треба да бидат убиени за да престанете да го толерирате насилството пред вашите очи“, „Дали новиот закон за семејно насилство ќе не заштити“, „Дали го изгласавте законот само за да се пофалите“, активистките потсетија дека во последните два месеци имаше две трократни убиства.

Повеќе на следниот линк.

Членките на Националната мрежа против насилство врз жените и семејното насилство протестираа пред Министерството за труд и социјална работа во Скопје. Причина за протестот е недоволната ангажираност на институциите во решавањето на проблемот на домашното насилство во Македонија.

Претставнички/ците на мрежата во која членуваат 27 граѓански организации истакнаа дека не добиле одговор од институциите за активностите кои се превземаат за заштита на жртвите од семејно насилство, додека за помалку од еден месец биле регистрирани уште четири жртви од насилно однесување.
Со транспаренти во рацете „Дали двојното убиство во Аеродром можеше да се спречи?“, „Колку жени треба да бидат убиени за да престанете да го толерирате насилството пред вашите очи“, „Дали новиот закон за семејно насилство ќе не заштити“, „Дали го изгласавте законот само за да се пофалите“, активистките потсетија дека во последните два месеци имаше две трократни убиства.

Повеќе на следниот линк.
SHARE:
Prev            Prev
NSRP UBL AC Drutvo SOS telefon CZR Sigurna enska kuca WAVE
Pecevo Vizija Nacionalna mrea LGTBI Helsinki Ezerka
Savet Evrope
 
NSRP UBL AC Drutvo SOS telefon CZR Sigurna enska kuca WAVE Pecevo Vizija Nacionalna mrea LGTBI Helsinki Ezerka Savet Evrope
 
Кампањата ja поддржува:
EU
Содржината на летокот е исклучиво одговорност на авторките и на ниеден начин не ги одразува ставовите на Европска Унија.
Кампањата ja поддржува:
EU
Содржината на летокот е исклучиво одговорност на авторките и на ниеден начин не ги одразува ставовите на Европска Унија.
Close
Close